Begrippenlijst e-learning Allergenen
Allergenen | Eiwitten in voedsel die een reactie kunnen veroorzaken bij mensen die overgevoelig zijn voor die eiwitten. |
Allergeneninformatie | Informatie over de allergenen in producten die je verkoopt of serveert. |
Anafylaxie | Een shock: een plotseling optredende reactie. In korte tijd reageert het lichaam overgevoelig op bijvoorbeeld een voedingsmiddel, geneesmiddel, insectensteek of insectenbeet. Dit heet ook wel anafylactische shock. |
Coeliakie | Glutenintolerantie, oftewel overgevoeligheid voor gluten. Dit is geen allergie. Coeliakie spreek je uit als seuliakie. |
Gluten | Gluten komen voor in de granen tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe of kamut), gerst, rogge en haver. |
Glutenintolerantie | Overgevoeligheid voor gluten. Dit is geen allergie. Het heet ook wel coeliakie. |
Kruisbesmetting | Het onbedoeld overbrengen van de allergene stof in een ander product via bijvoorbeeld de werkruimte, gebruikte materialen, medewerkers of de lucht. |
Kruisreactie | Een kruisreactie betekent dat mensen met een bepaalde vorm van allergie (zoals pollen- of latexallergie) ook een allergie voor bepaalde fruitsoorten, groenten of noten hebben. Een kruisreactie kan optreden tussen voedingsmiddelen onderling, of tussen voedingsmiddelen en pollen, of tussen voedingsmiddelen en latex. |
Lactose | Een suiker dat in melk zit. |
Lactose-intolerantie | Bij lactose-intolerantie verteert het lichaam de lactose niet goed door een tekort aan het enzym lactase. Lactose-intolerantie is geen koemelkallergie. |
Niet-voorverpakte levensmiddelen | Levensmiddelen die niet voorverpakt te koop worden aangeboden, of op de plaats van verkoop worden verpakt. |
Versleping | Het verplaatsen van allergenen van de ene naar de andere plek, bijvoorbeeld van een kleedkamer of kantine naar een werktafel. |
Voedselallergie | Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem in ons lichaam ongewoon sterk op eiwitten in ons voedsel. De eiwitten die een reactie veroorzaken, heten allergenen. |
Voedselinfectie of voedselvergiftiging | Bij een voedselinfectie of voedselvergiftiging reageert het lichaam op giftige stoffen in voedsel, die vaak worden geproduceerd door bacteriën en schimmels, bijvoorbeeld door verkeerd bewaren. |
Voedselintolerantie | Een niet-allergische reactie op voedsel. Deze kan ontstaan doordat iemand bijvoorbeeld een tekort heeft aan een bepaalde stof: een enzym. |
Laatste wijziging: donderdag, 24 februari 2022, 13:11