Begrippenlijst e-learning Allergenen

Allergenen Eiwitten in voedsel die een reactie kunnen veroorzaken bij mensen die overgevoelig zijn voor die eiwitten.
Allergeneninformatie Informatie over de allergenen in producten die je verkoopt of serveert.
Anafylaxie Een shock: een plotseling optredende reactie. In korte tijd reageert het lichaam overgevoelig op bijvoorbeeld een voedingsmiddel, geneesmiddel, insectensteek of insectenbeet. Dit heet ook wel anafylactische shock.
Coeliakie Glutenintolerantie, oftewel overgevoeligheid voor gluten. Dit is geen allergie. Coeliakie spreek je uit als seuliakie.
Gluten Gluten komen voor in de granen tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe of kamut), gerst, rogge en haver.
Glutenintolerantie Overgevoeligheid voor gluten. Dit is geen allergie. Het heet ook wel coeliakie.
Kruisbesmetting Het onbedoeld overbrengen van de allergene stof in een ander product via bijvoorbeeld de werkruimte, gebruikte materialen, medewerkers of de lucht.
Kruisreactie Een kruisreactie betekent dat mensen met een bepaalde vorm van allergie (zoals pollen- of latexallergie) ook een allergie voor bepaalde fruitsoorten, groenten of noten hebben. Een kruisreactie kan optreden tussen voedingsmiddelen onderling, of tussen voedingsmiddelen en pollen, of tussen voedingsmiddelen en latex.
Lactose Een suiker dat in melk zit.
Lactose-intolerantie Bij lactose-intolerantie verteert het lichaam de lactose niet goed door een tekort aan het enzym lactase. Lactose-intolerantie is geen koemelkallergie.
Niet-voorverpakte levensmiddelen Levensmiddelen die niet voorverpakt te koop worden aangeboden, of op de plaats van verkoop worden verpakt.
Versleping Het verplaatsen van allergenen van de ene naar de andere plek, bijvoorbeeld van een kleedkamer of kantine naar een werktafel.
Voedselallergie Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem in ons lichaam ongewoon sterk op eiwitten in ons voedsel. De eiwitten die een reactie veroorzaken, heten allergenen.
Voedselinfectie of voedselvergiftiging Bij een voedselinfectie of voedselvergiftiging reageert het lichaam op giftige stoffen in voedsel, die vaak worden geproduceerd door bacteriën en schimmels, bijvoorbeeld door verkeerd bewaren.
Voedselintolerantie Een niet-allergische reactie op voedsel. Deze kan ontstaan doordat iemand bijvoorbeeld een tekort heeft aan een bepaalde stof: een enzym.
Laatste wijziging: donderdag, 24 februari 2022, 13:11