Specifieke aandachtspunten kruisbesmetting voor detailhandel

Voor de detailhandel gelden aanvullende aandachtspunten. Deze staan hieronder. De websites van de brancheorganisaties bieden ook veel informatie over allergenen en allergenenbeheer:

Snijden vleeswaren

Het is belangrijk om bij het snijden van vleeswaren de juiste snijvolgorde aan te houden. Houd bij het bepalen van de snijvolgorde rekening met microbiologische besmetting en met de aanwezigheid van allergenen in de te snijden producten.

Maak een indeling op basis van microbiologische gevaren:

  • Begin met de producten waar de minste micro-organismen in aanwezig zijn (gekookt/gegaard) en eindig met bijvoorbeeld de gefermenteerde producten (salami, cervelaat, enzovoorts)
  • Binnen deze groepen moet daarna weer een onderverdeling gemaakt worden van 'geen allergenen' naar 'veel allergenen'.
  • Ook de reiniging tussen twee typen product moet worden vastgelegd en medewerkers moeten hierover geïnformeerd worden.

Buffetten, presentaties, feesten

  • Deel buffetten en presentaties zo in dat kruisbesmetting met allergenen door gasten zoveel mogelijk wordt voorkomen. Plaats bijvoorbeeld geen selderijsalade achter een salade zonder selderij in een buffetpresentatie. 
  • Een kruisbesmetting is bij een buffet nauwelijks uit te sluiten. Informeer de gast over dit risico.
  • Geef bij intakegesprekken voor feesten en partijen aan dat vooraf nagegaan moet worden of er gasten zijn met een allergie. Zo kun je daar zoveel mogelijk rekening mee houden.
  • Schepijs kan ‘verontreinigd’ zijn met bestanddelen met allergenen, ook via de ijsschep van de vorige portionering.
  • Zorg voor een logische vitrine-indeling.
  • Plaats melkhoudende ijssoorten niet naast sorbetijs in de vitrine.
  • Scheid noothoudende of pindahoudende soorten strikt van de overige soorten.
  • Gebruik verschillende scheplepels of ijslepelbakjes voor de verschillende soorten ijs.

Snijden groenten

Let in de productieruimte goed op de juiste en logische snijvolgorde. 

  • Snijd de selderij als dat mogelijk is aan het eind van de productie, om kruisbesmetting te voorkomen. Wanneer toch tussendoor selderij verwerkt moet worden, maak dan goed schoon en controleer het waswater en de machines met sneltesten op de aanwezigheid van sporen selderij.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:31