Wat zijn de basisvoorwaarden voor hygiënisch werken?
Er zijn basisvoorwaarden voor hygiënisch werken en om kruisbesmetting door allergenen te voorkomen. Volg de Hygiënecode die voor jullie winkel of onderneming geldt. In de Hygiënecode staan de voorwaarden voor goed en voedselveilig werken. Een aantal van die voorwaarden staat hieronder, met tips om versleping van allergenen van het ene naar het andere product te voorkomen.
Inrichting locatie
- Gebruik waar mogelijk aparte werktafels of liever aparte productieruimtes voor risicovolle producten (bijvoorbeeld pinda’s, schaal- en schelpdieren). Doe dit ook voor producten waarvan je weet dat die voor specifieke klanten of gasten allergeenvrij moeten zijn. Dit is lastig te realiseren, maar wel de beste manier om besmetting te voorkomen. Is dit niet mogelijk? Scheid de producten dan in de tijd: bereid de producten zonder allergenen het eerst.
- Vooral op plaatsen waar mensen samenkomen, zoals in kleedkamers of kantines, bestaat de kans op versleping van allergenen. Let hierbij ook op etenswaren die medewerkers eten, zoals pindakaas, notenhoudende repen, enzovoorts.
- Ventilatie kan verplaatsing van allergenen veroorzaken door de ruimte of het bedrijf. Overdruk in een bepaalde allergeenvrije ruimte kan voorkomen dat allergenen daar binnendringen.
Apparatuur en materiaal
- Versleping van allergenen kan optreden door dezelfde apparatuur en materialen voor meerdere producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan weegschalen, cutters, werkgereedschappen, snijplanken, snijmachines, maar ook messen en lepels.
- Gebruik aparte of gedesinfecteerde gereedschappen en machines voor allergeenvrije producten. Verplaats gereedschappen en machines niet naar andere ruimtes. Zorg dus in elke ruimte voor eigen machines en gereedschappen, als dat mogelijk is. Hoe breder het assortiment en het aantal samengestelde producten, hoe groter de kans op versleping.
Persoonlijke hygiëne
Persoonlijke hygiëne helpt versleping van allergenen tegen te gaan.
- Zorg voor schone en aparte kleding voor ruimtes waarin allergeenvrij wordt gewerkt. Medewerkers moeten zich omkleden voordat ze de ruimte betreden.
- Zorg voor goede handhygiëne, dus een goede instructie voor het handen wassen die alle medewerkers kennen.
- Volg daarnaast de regels in de Hygiënecode die voor jullie winkel of onderneming geldt.
Schoonmaken
- Maak na gebruik van allergene ingrediënten apparatuur, gereedschap, werkbanken, serviesgoed en bestek goed schoon. Denk onder andere aan:
- oven, weegschalen, keukenmachines, staafmixers, planeetmengers, snijmachine, ijsmachine of sorbetière;
- snijplanken, bakplaten, roosters, keukengereedschap;
- serviesgoed en bestek, pannen, sledes, gastronoombakken.
- Door de omgeving goed schoon te houden, kan versleping worden tegengegaan. Op moeilijk bereikbare plaatsen kan verwijdering van allergenen lastig zijn. Demonteren van machines kan helpen.
- Poedervormige producten waarin allergenen zitten, kunnen het best nat schoongemaakt worden. Zo voorkom je stofvorming en dus verspreiding.
- Sesamzaad in een oven kan goed met de stofzuiger worden verwijderd.
- Voorkom dat schoongemaakte plaatsen door het schoonmaken van andere plaatsen opnieuw besmet worden.
- Voorkom dat ruimtes of machines in een verkeerde volgorde worden schoongemaakt, of worden schoongemaakt met vuile materialen, waardoor opnieuw besmetting plaatsvindt.
- Maak materialen bij voorkeur extra schoon vóór je allergeenvrije bereidingen uitvoert. Schoonmaken in de vaatwasser is in de praktijk voldoende.
Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:30