Wat zegt de wet over kruisbesmetting?

Kruisbesmetting van producten kan ontstaan als producten zonder allergenen worden bewerkt of verpakt in dezelfde ruimte, of met dezelfde materialen of instrumenten, als producten met allergenen.

Wettelijk hoef je NIET te vermelden dat kruisbesmettingen kunnen plaatsvinden. Besteed hier wél aandacht aan, vanwege de ernstige reacties die bij mensen kunnen optreden (zie hoofdstuk 1). Wanneer tijdens de 'normale' productie de kans op kruisbesmetting niet helemaal is uit te sluiten, is het beter om op speciaal verzoek een specifiek product klaar te maken voor een gast of klant met een allergie. Doe dat uiterst zorgvuldig, hygiënisch en zonder versleping.

Als in de keuken of productieruimte met pinda’s wordt gewerkt, bijvoorbeeld met pindasaus, is er een grote kans op kruisbesmetting. Wanneer een gast of klant aangeeft dat hij een pinda-allergie heeft, moet er uiterst zorgvuldig, hygiënisch en zonder versleping geproduceerd worden. Je mag altijd aangeven dat je niet aan de wens kunt voldoen, bijvoorbeeld omdat het risico van een kruisbesmetting te groot is. Zeer kleine hoeveelheden allergenen kunnen namelijk al zorgen voor een ernstige reactie bij zeer allergische personen.

In het algemeen geldt: bij twijfel, niet doen! Lever je een product aan een allergische gast of klant, en is niet zeker of het betreffende allergeen in het product zit? Lever dit product dan niet! 

Laatste wijziging: donderdag, 24 februari 2022, 10:49