Hoe geef je bij voorverpakte levensmiddelen informatie over allergenen?

Voorverpakte levensmiddelen zijn levensmiddelen die voorverpakt de winkel of horecagelegenheid binnenkomen en in deze verpakking worden doorverkocht aan de eindgebruiker: de gast of klant. Er vindt dus geen bewerking meer plaats op de winkelvloer of in de horecagelegenheid. 

In de Europese verordening is bepaald dat allergeneninformatie op het etiket van voorverpakte producten moet staan:

  • Het is verplicht allergenen te vermelden op het etiket van voorverpakte levensmiddelen. Dat staat in artikel 9a van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Dit moet omdat allergische consumenten er (veel) last van kunnen hebben als allergenen niet correct op etiketten van levensmiddelen staan.
  • Op voorverpakte levensmiddelen staan allergenen in een opvallend lettertype in de lijst met ingrediënten (de ingrediëntendeclaratie). Ze zijn dan bijvoorbeeld dik- of schuingedrukt.

Belangrijk: vermelding 'vrij van' op etiket

  • Er bestaat geen wetgeving voor de vermelding 'vrij van een bepaald type allergeen'. De regel is dat deze vermelding (declaratie) alleen op het etiket mag staan als het allergeen helemaal niet in het product zit, dus ook niet een heel klein beetje dat niet gemeten kan worden.
  • Er geldt een uitzondering voor de vermelding 'vrij van gluten' op een etiket. Verordening EG 41/2009 geeft aan: "Als een product minder dan 20 ppm gluten bevat, dan mag dit als 'vrij van gluten' gedeclareerd worden, mits het product van nature glutenvrij is."

Laatste wijziging: donderdag, 24 februari 2022, 12:58