Wat is een kruisreactie?

Mensen met andere vormen van allergie, bijvoorbeeld een pollen- of latexallergie, hebben vaak ook een allergie voor bepaalde fruitsoorten, groenten of noten. Dit noemen we een kruisreactie. 

Een kruisreactie is geen kruisbesmetting. Een kruisbesmetting is het onbedoeld overbrengen van de allergene stof in een ander product via bijvoorbeeld de werkruimte, gebruikte materialen, medewerkers of de lucht.

Bij een kruisreactie kunnen mensen een allergische reactie krijgen, doordat hun immuunsysteem geen onderscheid kan maken tussen eiwitten. Dit komt doordat deze eiwitten erg op elkaar lijken.

Een kruisreactie kan optreden tussen voedingsmiddelen onderling, of tussen voedingsmiddelen en pollen, of tussen voedingsmiddelen en latex. Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van de berk, dat de allergische persoon niet alleen op de berk reageert, maar ook op de appel. Wanneer een persoon allergisch is voor pinda’s, is de kans ook aanwezig dat er reacties ontstaan op peulvruchten, zoals erwten of bonen. 

Wanneer een gast of klant last heeft van meerdere allergieën of kruisreacties, dan zal hij dit normaal gesproken zeggen. Je hoeft hier uit voorzorg geen rekening mee te houden. De beheersing van allergenen gaat alleen over de 14 verplichte allergenen (zie hoofdstuk 2).

De onderstaande tabel laat zien welke relaties er zijn tussen allergieën. Deze stof is geen examenstof, maar is alleen ter informatie. Wil je echt zeker zijn? Ga dan in gesprek met de gast of klant. 

Kruisreactie

Laatste wijziging: maandag, 28 februari 2022, 10:43