13. Sulfiet
Sulfiet (zwaveldioxide) komt van nature in bepaalde producten voor. Ook kan sulfiet aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel. Sulfiet is in veel producten niet toegestaan (zoals vlees, vleesbereiding, banket en de meeste voedingsmiddelen).
Wanneer een producent sulfiet wil toevoegen, moet hij vooraf goed de wetgeving kennen. Sulfiet geeft geen allergische reactie, maar een intolerantiereactie; sulfiet is namelijk geen eiwit. Sulfiet kan bij mensen die hiervoor gevoelig zijn, een astma-aanval veroorzaken. In het algemeen geldt dat meer dan 10 mg (milligram) sulfiet per kilogram product een intolerantiereactie geeft. Als er meer dan 10 mg sulfiet per kilogram in een product zit, moet bij dit product daarom informatie over het allergeen sulfiet gegeven worden.
Producten met sulfiet
Sulfiet kan voorkomen in rozijnen, vruchtenpulp, tomatenpuree, glucosestroop, gedroogde groenten en dranken zoals wijn of sherry. Sulfiet zorgt er ook voor dat fruit en groente (bijvoorbeeld appelpartjes, witlof) niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet staat vaak met zijn volledige chemische naam op het etiket: kaliumbisulfiet, metyabisulfiet, natriumbisulfiet, dithioniet, sulfiet of zwaveligzuur. Ook wordt sulfiet als E-nummer vermeld: E220 – E228, E150b, E150d en E163.
Alternatieven voor producten met sulfiet
Laat je goed informeren door je leverancier. Het etiket of de specificatie moet voldoende informatie geven om keuzes te kunnen maken. Let op: sulfiet vervliegt niet volledig bij verhitting! Er blijven altijd sporen achter (gebonden sulfiet).