12. Sesam(zaad)

Andere namen voor sesam zijn sesamzaad, gingelly en gingellyolie. Sesamzaad wordt als hele zaadjes gegeten, bijvoorbeeld als versiering van brood. De zaadjes bestaan voor ongeveer 50 tot 60% uit olie. Uit de zaadjes wordt sesampasta en sesamolie gemaakt. Het zaadje is vaak statisch en kleeft heel makkelijk ergens aan vast. Hierdoor is het allergeen lastig te vermijden. Let ook op in ovens waarin broodjes met sesamzaad worden gebakken. Restanten sesamzaad zijn met een stofzuiger goed te verwijderen.

Producten met sesam

Sesam komt voor in onder meer: broodjes, crackers, spreads zoals humus, chutney, dressings, hartige producten, sauzen en marinades.

Alternatieven voor producten met sesam

Gebruik als alternatieve garnering andere zaden, zoals pompoenzaden, zonnebloempitten en maanzaad. Ook kunnen noten en pinda’s gebruikt worden. Let er wel op dat dit óók producten zijn met allergenen. Lees goed op het etiket of er sesam in het product zit. Kies op basis hiervan een alternatief.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:29