10. Selderij
Selderij kennen we als bladselderij, bleekselderij en knolselderij. Sommigen reageren alleen op rauwe selderij, maar de meeste mensen reageren ook op gekookte selderij. Het allergeen blijft stabiel na langdurige verhitting.
Selderij is een groente uit de vlinderbloemenfamilie. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd als specerij. Een selderij-allergie kan milde klachten geven, zoals het oraal allergiesyndroom, maar ook zeer ernstige klachten als een anafylactische shock (zie hoofdstuk 7).
Producten met selderij
Selderij kan voorkomen als smaakstof in kruidenmengsels, zoals bouquet-garni, tuinkruiden en selderiezout. Deze producten worden veel gebruikt in de AGF- en vleessector. Let op bij marinades, soepen en sausproducten, rauwkostsalades, hartige snacks, stoofpotjes, worstsoorten en bouillon.
Alternatieven voor producten met selderij
Alternatieven zijn peterselie(wortel) of maggiplant. Lees goed op het etiket of er selderij in zit. Kies op basis hiervan voor een alternatief.