9. Weekdieren

Weekdieren zijn bijvoorbeeld slakken, inktvis, octopus, schelpdieren zoals mosselen, coquilles, kokkels, wulken, zeeoren, escargots en scheermessen. Wie allergisch reageert op weekdieren, reageert vaak ook allergisch op schaaldieren. De klachten ontstaan meestal binnen 1 uur na het eten van weekdieren. Binnen de groep weekdieren komen vaak kruisreacties voor: iemand met een allergie voor weekdieren heeft 75% kans op een allergische reactie op meerdere weekdieren. Ook reacties op schaaldieren komen vaak voor in combinatie met weekdierallergie.

Producten met weekdieren

Weekdieren worden gebruikt in inktvisringen (calamares), bereide en onbereide mosselen en diverse samengestelde gerechten.

Alternatieven voor producten met weekdieren

Lees goed op etiket of weekdieren zijn gebruikt. Kies op basis hiervan voor een alternatief. Let op: olie waarin inktvisringen worden gefrituurd is vervuild (met weekdieren) en kan allergische reacties geven.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:28