8. Schaaldieren

De groep schaaldieren omvat krab, garnalen, gamba’s, langoustines, langoest, (rivier)kreeft en scampi. Ongeveer 1% van de bevolking heeft een allergie voor vis of schaaldieren. Schaaldierallergie komt het meest bij volwassenen voor en in regio’s waar veel schaaldieren worden gegeten. Pinda’s, noten én schaaldieren leiden vaak tot ernstige allergische reacties, zoals anafylaxie (een shock, zie hoofdstuk 7). 

Wie eenmaal een schaaldierallergie heeft, groeit er waarschijnlijk niet meer overheen. De klachten komen meestal op binnen 1 uur na het eten van schaaldieren. Aanraken en het inademen van stoom tijdens de bereiding van schaaldieren kan ook tot allergie leiden. Daarnaast kan olie die vervuild is met resten van schaaldieren allergische reacties geven.

Producten met schaaldieren

Schaaldieren kunnen voorkomen in oestersaus, kroepoek en trassi. Schaaldieren zijn vaak een smaakstof in oosterse gerechten, dus ook in kruidenmengsels. Ook in krabsalades, garnalensalade, paella, sambal en kreeftproducten worden schaaldieren gebruikt.

Alternatieven voor producten met schaaldieren

Lees goed op het etiket of er schaaldieren in het product zitten. Kies op basis hiervan voor een alternatief. Let bij salades, in bijvoorbeeld een saladebar, goed op het voorkomen van kruisbesmetting.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:28