7. Melk, inclusief lactose

Melkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Melkallergie komt vooral voor bij zuigelingen en kinderen tot 3 jaar. De meeste kinderen (90%) groeien over deze allergie heen. Koemelkeiwit is vaak het eerste ‘vreemde’ eiwit dat wordt gegeven als vervanger van moedermelk. Ongeveer 5 tot 15% van de zuigelingen heeft symptomen van koemelkallergie. Slechts bij 2 tot 3% wordt dit ook bevestigd; in de overige gevallen gaat het om lactose-intolerantie. 

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie verteert de lactose (een suiker in melk) niet goed. De symptomen die optreden in de darmen lijken op die van voedselallergie. Er is een groot verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie. 

  • Bij koemelkallergie reageert het lichaam op het eiwit in de koemelk. 
  • Bij lactose-intolerantie zijn niet de eiwitten het probleem, maar veroorzaakt lactose de klachten. Lactose moet gesplitst worden door het enzym lactase, zodat de verteerbare suikers vanuit de darmen in het bloed kunnen worden opgenomen. Bij lactose-intolerantie is er dus een tekort aan het enzym lactase.

Melkallergie

Mensen met een koelmelkallergie krijgen ook vaak allergische klachten door geitenmelk en paardenmelk. Lactosevrije melk is niet vrij van het allergeen melk en is dus niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie! Voor zuigelingen en peuters met koemelkallergie is sojamelk niet geschikt als vervanger van flessenmelk. Bij lactose-intolerantie is sojamelk verrijkt met calcium wel geschikt als vervanger.

Producten met melk en lactose

Melk komt voor in diverse producten, zoals in melk (poeder, ingedikt, enzovoorts), toetjes, boter, kaas, yoghurt, room, wrongel, chocolade, gebakken producten, taart, koekjes, samengestelde vleeswaren, vleesproducten en seasonings. De fabrikant is wettelijk verplicht aan te geven dat het allergeen melk mogelijk in het product zit.

Wanneer een van volgende ingrediënten op het etiket van het voedingsmiddel staat, kan er koemelk in zitten: boterconcentraat, boterolie, boter(poeder), caseïne, caseïnaat, droge melkbestanddelen, gehydrolyseerd melkeiwit, lactalbumine, lactoferrine, lactoglobuline, lactoperoxidase, lactose, lactoval, magere melkbestanddelen, magere melkpoeder, melkderivaat, melkeiwit, melkpoeder, melksuiker, melkvet, melkzout, nisine (E234), recaldent, transglutaminase en volle melkpoeder, wei, weipoeder en wrongel. 

Lactose kan in veel verschillende producten voorkomen, zoals: melk van koeien, schapen, geiten (zoogdieren), zuivel, ijs, sauzen, chips, chocolade, pindakaas, snoep, enzovoorts. Lactose wordt ook veel als zogeheten draagmiddel gebruikt om smaakstoffen te verdelen in een poeder of seasoning die wordt gebruikt in kruidenmixen, chips of snacks.

Alternatieven voor producten met melk

Alternatieven zijn: water in plaats van melk (als dat kan) of sojamelk, soja, rijstmelk, havermelk, kokosmelk, amandelmelk en fruitsappen.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:28