6. Soja
Soja is een peulvrucht. Soja is een van de belangrijkste voedselallergenen. Sojabonen hebben veel goed bruikbare eiwitten. In gedroogde sojabonen zit ongeveer 35% eiwit. Daarmee is het een goede en goedkope vleesvervanger. Het is niet bekend hoe vaak soja-allergie voorkomt. Wel is bekend dat vooral jonge kinderen met atopisch eczeem soja-allergie kunnen krijgen. Volwassenen hebben minder vaak soja-allergie. Voor zuigelingen en peuters met koemelkallergie is sojamelk niet geschikt als vervanger van flessenmelk. Bij lactose-intolerantie is sojamelk verrijkt met calcium wel geschikt als vervanger.
Producten met soja
Soja wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikt als structuurverbeteraar. Sojalecithine wordt gebruikt als emulgator en ‘eiwitvuller’. Voorbeelden hiervan zijn: sojaolie, sojameel, sojaconcentraat, sojasauzen, albumine, sojavezel, sojamelk, sojaspruiten, sojabonen, sojaproteïne, vleesvervangers zoals tofu of tahoe, sojaolie, chocolade, ingeblikte vissoorten, soepen of bouillons, plantaardige gom en diverse smaakstoffen.
Als een van volgende ingrediënten op het etiket van het voedingsmiddel staat, kan er soja in zitten: chiang, eiwithydrolysaat (zuur), hoisin, isoflavonen, ketjap, kinako, sojalecithine (E322) (dit komt veel voor in chocoladeproducten), miso, natto, okara (sojazemelen), plantaardig eiwit, shoyu, soja, tamari, tofu, tofoe, tempeh, tahoe, toa-tjo, TVP (Textured Vegetable Protein), TSP (Textured Soja Protein), voedingsvezel, yuba, sojazetmeel 23. De fabrikant is wettelijk verplicht aan te geven dat er mogelijk soja in het product zit.
Alternatieven voor producten met soja
Alternatieve producten zijn: melkproducten, zuivelproducten, aardappel, rijst, amandelen, kokos, rijstebloem, andere oliesoorten dan sojaolie (zoals koolzaad-, zonnebloem-, mais- of olijfolie). Vervang sojasaus door bijvoorbeeld een mix van azijn en diverse kruiden of specerijen. Gebruik groenten en granen als eiwitbron. Wees bij het gebruik van de alternatieven alert op andere allergenen.