5. Noten

Onder het allergeen noten vallen: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pecannoten en paranoten. Dit zijn de meest voorkomende noten. 

Noten kunnen ernstige allergische reacties geven. Mensen kunnen hieraan zelfs overlijden. Wie een notenallergie heeft, reageert vaak op meerdere soorten noten, zelfs wanneer deze niet bij dezelfde plantenfamilie horen. Het gaat dan om het orale allergiesyndroom, met vooral klachten rond de mond. In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Bij kinderen komt steeds vaker een allergie voor cashewnoot voor. De reactie lijkt op de pinda-allergie. Mensen die allergisch zijn voor één notensoort, krijgen ook vaak allergische reacties van andere noten.

Producten met noten

Noten komen in de volgende producten voor: notenolie, marsepein, nougat, noot-extracten, sauzen, salades, chocospreads, marinades, jus, mortadella, bakkerijproducten, gearomatiseerde koffie en vegetarische gerechten. Ook in cosmeticaproducten en medicijnen kunnen noten zitten. Deze zijn meestal in olievorm aan het product toegevoegd.

Alternatieven voor producten met noten

Het is mogelijk dat mensen met een notenallergie óók allergisch zijn voor pinda’s. Houd hier dus rekening mee! 

Vervang notenolie door een andere plantaardige olie. Andere alternatieven voor noten zijn: kokos(noot), pompoenzaden, pijnboompitten en zonnebloempitten.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:27