4. Pinda

Pinda is een veel onderzocht allergeen. Een minimale hoeveelheid leidt bij sommige mensen al tot ernstige reacties. Ook lijkt pinda-allergie steeds vaker voor te komen. De pinda is een berucht voedingsmiddel: de pinda leidt het vaakst tot anafylaxie (een shock). Iedere hoeveelheid pinda kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje. Lees de praktische tips in hoofdstuk 7 over anafylaxie.

De officiële naam voor de pinda is Arachis hypogea. Pinda heet ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot. Eigenlijk is de pinda geen noot, maar een boon. 

Ook de olie uit de pinda, arachideolie, wordt gegeten. In versgeperste oliën, zoals wok-olie, kunnen pinda-allergenen zitten. De sterk verhitte oliën zijn veilig. Deze oliën worden meestal gebruikt in de voedingsindustrie en in medicijnen. Op het etiket staat dan dat het om sterk verhitte oliën gaat.

Ongeveer 0,5 tot 1% van alle kinderen in westerse landen heeft pinda-allergie. De meeste kinderen (ongeveer 75%) groeien niet over deze allergie heen. Toch is het verstandig om elke paar jaar te testen of een persoon nog steeds een pinda-allergie heeft. 

Producten met pinda

Als er pinda’s in een product zitten, dan moet dit op het etiket staan. Producten waarin pinda of pindaolie (kunnen) voorkomen, zijn onder andere: pindakaas, satéproducten, oosterse maaltijden, kruidenmixen, pindabloem, mandelona’s, dressings, sauzen, zoetwaren, graanproducten, toetjes, gefrituurde producten (pindaolie), arachideolie, vleesvervangers, samengestelde vleesproducten, snacks, bakkerijwaren. 

Alternatieven voor producten met pinda

Vervang pindaolie (arachideolie) door een andere soort plantaardige olie. Controleer op het etiket goed of er pinda’s aanwezig zijn in het product dat je wilt gebruiken.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:27