3. Vis

Visallergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Ongeveer 0,1 tot 0,2% van de kinderen en volwassenen heeft een visallergie. Dat zijn alleen in Nederland al ongeveer 20.000 personen. Visallergie komt vaker voor in landen waar veel vis wordt gegeten. Meestal groeit iemand met visallergie daar niet overheen. 

Bij een visallergie reageren mensen vaak op meerdere vissoorten. Er is géén kruisreactie met schelpdieren, inktvis, slakken of kaviaar. Dat betekent dat iemand die allergisch is voor vis, niet automatisch ook allergisch is voor schelpdieren, inktvis, slakken of kaviaar. Natuurlijk kan iemand wel twee aparte allergieën ontwikkelen voor bijvoorbeeld vis en voor schelpdieren. Een persoon met een visallergie kan wél allergisch reageren op het eten van kikkerbillen.

Producten met vis

Vis komt voor in alle zoet- en zoutwatervissen, ketjap ikan, petis, vissaus, ansjovispasta, surimi en krabsticks, gelatine en soep (bouillabaisse). Wanneer iemand een allergie heeft voor een specifieke vissoort, dan moet deze persoon alle soorten vis, visproducten en visolie vermijden. Lees het etiket goed.

Alternatieven voor producten met vis

Carrageen is een geschikt alternatief bindmiddel. Om de voedingswaarde (vitamines, eiwitbron) van vis te compenseren, kunnen peulvruchten, granen, vlees of gevogelte gegeten worden. Alternatieve manieren om omega 3 binnen te krijgen, zijn raapzaad, lijnzaad, sojaolie, walnoten, margarine en mayonaise.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:27