1. Glutenbevattende granen

Gluten komen voor in de granen tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe of kamut), gerst, rogge en haver. 

Glutenovergevoeligheid is een veelvoorkomende darmziekte. We noemen deze ziekte coeliakie (dit spreek je uit als seuliakie). Coeliakie is geen allergische aandoening, maar een intolerantie. In Nederland zijn 16.000 mensen die de diagnose coeliakie hebben gekregen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer mensen met coeliakie, want de klachten worden niet altijd herkend. Bij coeliakie raakt de darmwand beschadigd. 

Een product mag als glutenvrij worden geëtiketteerd als er minder dan 20 mg gluten per kilogram product aanwezig is. Controle op gluten is lastig. Gluten komen namelijk vaak voor in poedervormige stoffen in de bereidingsruimte, zoals bloem en meel. Deze stoffen kunnen eenvoudig door de lucht worden meegevoerd.

Producten met gluten

Producten waarin gluten voorkomen, zijn onder meer: tarwebloem, tarwezetmeel, paneermeel, zemelen, roggemeel, roggebloem, brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. 

Gluten komen ook voor in producten waarvan je het niet direct verwacht, zoals in ingrediënten van soepen (bindmiddelen, vermicelli of vleesproduct), sauzen, snoepjes, ijssoorten en in bier. De fabrikant is wettelijk verplicht om aan te geven dat het product mogelijk gluten bevat.

Alternatieven voor producten met gluten

Glutenvrije alternatieven die je op een etiket kunt vinden, zijn: rijstebloem, boekweit, maisbloem, aardappelmeel, tapiocabloem, bloem van zaden of noten, kikkererwten, soja, rijst en producten gemaakt uit rijst, boekweit, soja en aardappelmeel. Op het etiket staat of er wel of geen gluten in het product zitten. Lees het etiket goed.

Laatste wijziging: vrijdag, 25 februari 2022, 08:26