Bij wie komt voedselallergie voor?

Voedselallergie kan voorkomen bij iedereen die er aanleg voor heeft en blootgesteld wordt aan het allergeen waarvoor hij of zij allergisch is. 

  • Bij kinderen veroorzaken vooral de allergenen melk, eieren, vis en noten een allergische reactie. 
  • Bij volwassenen veroorzaken vooral de allergenen noten, tarwe, vis en soja een allergische reactie. 

Allergieën zijn ook erfelijk. Dit betekent dat als beide ouders geen allergie hebben, de kans kleiner dan 10% is dat het kind wél een allergie ontwikkelt. Als een of beide ouders aanleg hebben voor een allergie, is er tot 80% kans dat het kind deze aanleg ook heeft. 

Voedselallergie komt voor bij 5 tot 7% van de baby's en jonge kinderen, en bij 2 tot 3% van de volwassenen. Voedselallergie komt bij baby's en jonge kinderen vaker voor, doordat de darmen en het afweersysteem op jonge leeftijd nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Daardoor kunnen de darmen de eiwitten in voedsel nog niet goed afbreken en kunnen er wat grotere eiwitdeeltjes in het bloed worden opgenomen. Die kunnen dan de voedselallergie veroorzaken. Veel kinderen groeien over de allergieproblemen heen als ze ouder worden, maar de laatste 10 jaar is het aantal kinderen met een allergie verdubbeld.

Laatste wijziging: woensdag, 23 februari 2022, 16:15