E-learning allergenen

0%
Nu total

Inleiding

Deze e-learning is een training waarin je leert over allergische reacties, welke allergenen er zijn, hoe je ermee moet omgaan en over de allergenenwetgeving.  

Deze e-learning is bedoeld voor ondernemers en medewerkers in kleine en middelgrote (ambachtelijke) bedrijven en supermarkten, waar voedingsmiddelen worden bereid voor klanten of gasten: vers-speciaalzaken, slagerijen, bakkerijen, horeca en instellingen.

Met de e-learning kun je je voorbereiden op het examen Allergenen. Als je bent geslaagd voor het examen, heb je voldoende warenkennis om vragen van een gast of klant over allergenen correct te beantwoorden. 

Volg bovenstaande stappen 1 tot en met 5 om door de lesstof te gaan. Het lesmateriaal is verdeeld over blokken. Nadat alle blokken zijn doorlopen en zijn voorzien van een vinkje, kun je het examen starten.

Logo's

1. Voedselallergie?

Als je dit hoofdstuk hebt gelezen, weet je:

  • wat voedselallergie is en wat allergenen zijn;
  • wat het verschil is tussen voedselallergie en voedselintolerantie;
  • wat een allergische reactie is en hoe deze ontstaat; 
  • bij wie voedselallergie voorkomt;
  • wat de verschijnselen van voedselallergie zijn;
  • wat anafylaxie is, hoe je het herkent en wat je kunt doen bij anafylaxie;
  • wat een kruisreactie is.

2. Wetgeving

Als je dit hoofdstuk hebt gelezen, weet je:

  • welke 14 wettelijke allergenen er zijn;
  • wat de wet voorschrijft en hoe daarop gecontroleerd wordt;
  • hoe je informatie over allergenen geeft bij voorverpakte en niet-voorverpakte producten;
  • wat de wet zegt over kruisbesmetting met allergenen.

3. De 14 allergenen toegelicht

Als je dit hoofdstuk hebt gelezen, weet je:

  • welke 14 wettelijke allergenen er zijn;
  • hoe je deze allergenen op een etiket herkent;
  • in welke producten deze allergenen vaak voorkomen;
  • welke alternatieven er zijn voor producten waarin deze allergenen voorkomen.

4. Omgaan met allergenen in de productie

Als je dit hoofdstuk hebt gelezen, weet je:

  • wat de algemene aandachtspunten zijn bij allergenen in de productie;
  • welke basisvoorwaarden gelden bij hygiënisch werken;
  • hoe je kruisbesmetting voorkomt;
  • welke andere aandachtspunten er zijn voor de detailhandel.

5. Informeren over allergenen in 10 stappen